DELO Z NOSOM

Je ena najpopolnejših mentalnih zaposlitev psa, saj omogoča izražanje psu najbolj naraven način obnašanja. Voh je njegovo najbolj izostreno čutilo, iskanje in lovljenje pa eden najmočnejših nagonov.

DELO Z NOSOM

Delo z nosom je prav gotovo ena najbolj naravnih nalog psa. Gre za najpopolnejše sodelovanje med dvema vrstama za skupni cilj. Med seboj popolnoma različni vrsti uporabljata različna čutila in spretnosti z namenom preiskave območja in najdbe določene snovi. Psi pri tem uporabljajo svoje daleč najbolj razvito čutilo – voh – in fizične spretnosti pri preiskavi terena, ljudje pa jim pomagamo z vidom, znanjem, izkušnjami in predvidevanjem. Gre za popolno sožitje pri delu, tesno vez in brezpogojno zaupanje.

Če hočemo doseči tako povezanost pri delu, je najpomembnejše pravilno in pošteno delo pri učnem procesu psa. Pes mora iskati samostojno, hkrati pa mora biti vodljiv, ko je treba. Iskati mora intenzivno in vseskozi uporabljati voh, da bi našel iskani vonj. Biti mora zanesljiv in neustrašen, a kljub temu preudaren in ne brezglav. Svoje delo mora opravljati koncentrirano dlje časa, ob zaznavi vonja pa mora določiti njegovo maksimalno koncentracijo oz. izvor, in nato preiti v nakazovanje. Odvisno od zahtev mora preiti v zaželen način – aktivno ali pasivno nakazovanje izvora vonja.

Zanimivo je, da večine teh prvin sploh ni treba vaditi posebej ali jim pri treningu posvečati posebne pozornosti. Ob pravilnem učnem procesu se večina lastnosti pokaže sama od sebe, saj so po navadi že zapisane v genetski zasnovi psa.

Video vsebina

Hotel za male živali

Prijavnica za skupinske tečaje:

7 + 12 =

Video inštrukcije

Pokličite

(041) 855-924 David
(041) 378-963 Andrej

info@canispoint.com

Delovni čas

Pon – Pet: 8:00 – 8pm